Τριφύλλι
Κόβεται για ενσίρωση στην αρχή της άνθισης, όταν η πρωτεΐνη βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα
Ενσίρωμα Τριφυλλιού
Όλα τα πράσινα φυτά μπορούν να ενσιρωθούν αρκεί να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες για το κάθε φυτό. Για την ενσίρωση επιλέγονται φυτά με ψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, σε ξηρή ουσία υψηλής πεπτικότητας και ικανοποιητικής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Ένα από αυτά τα φυτά, πολύ διαδεδομένο ως ζωοτροφή στη χώρα μας είναι το τριφύλλι ή μηδική. Η καλλιέργεια της μηδικής αποτελεί το πλέον περιζήτητο φυτό σε παγκόσμια κλίμακα για ζωοτροφή στον κτηνοτροφικό τομέα.
Η ενσίρωση της μηδικής αποκτά μεγάλη σημασία τους ψυχρούς μήνες ή σε βροχερές περιόδους, όταν η ξήρανση του χόρτου για σανό είναι αδύνατη.
Το Αγρόκτημα Παναγιώτου μετά από 30 χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή και διάθεση τριφυλλιού, έχει σαν στόχο την συνεχή αύξηση της παραγωγής σε επίπεδα ικανά νά καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες της διαρκώς αναπτυσσόμενης Κτηνοτροφίας. Το ενσίρωμα τριφυλλιού τυποποιείτε σε κυλινδρικά δέματα των 450 κιλών.
Δέματα Τριφυλλιού
Το Αγρόκτημα Παναγιώτου, πέρα της διαδικασίας της ενσίρωσης, συνεχίζει την πιο συνιθισμένη και ευρεία γνωστή μέδοδος τυποποιησης ξερού τριφυλλιού, τα δέματα. Εδώ το τριφύλλι τυποποιείται σε δέματα των 25-30 κιλών και σε κυλινδρικά δέματα των 350 κιλών. Χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή στα σιτηρέσια βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων και πουλερικών.
Θρεπτική αξία της μηδικής
Η ανάπτυξη και η βελτίωση της Κτηνοτροφίας βασίζεται κυρίως στην εξασφάλιση επαρκών ζωοτροφών, χαμηλού κόστους, πλουσίων σέ θρεπτικά στοιχεία καί βιταμίνες. Από την άποψη αυτή, η μηδική ή τριφφύλι αποτελεί το πλέον ενδιαφέρον και αξιόλογο για τη χώρα μας κτηνοτροφικό φυτό για παραγωγή σανού, γιατί έχει άφθονες πρωτεϊνούχες ουσίες καί σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α καί Δ.
Η μηδική, που δικαίως ονομάζεται «βασίλισσα των κτηνοτροφικών ψυχανθών», υποβοηθούν στη χόνεψη των άλλων τροφών, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα τη γρήγορη ανάπτυξη των ζώων. Για τον λόγο αυτό η επιδιωκόμενη ταχύρρυθμος ανάπτυξη της κτηνοτροφίας θα πρέπει να βασισθεί στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων σανού μηδικής.